tisdag 13 oktober 2009

Hej å hå E 522!

Namn: Aluminiumkaliumsulfat
Funktion: stabiliseringsmedel
Framställning: Salt av svavelsyra.
Användningsområde: Används i produkter som innehåller vispad äggvita och i kanderade frukter och grönsaker.
Kända hälsorisker: Stora doser kan ge halsbränna och magproblem. Förbjudet i Australien och Nya Zeeland.
(källa: Den hemlige kocken, Mats Eric Nilsson)
(Kunde väl tagit i princip vilket nr som helst men 522 rimmar ju så bra.)
Stora doser KAN ge, hmm. Och vad är stora doser? Och dom som lever down under är väl lite… Förresten vem äter kanderade frukter och grönsaker?
Så kan man ju tänka men Matakuten på TV 4 får nog de flesta att tänka annorlunda. Tre utmärkta kockar som stöter på patrull av inköpsavtal hit och dit och mattanter som både vill och inte vill laga mat. Halvdana råvaror och en otrolig massa tillsatser. En Bert som bollas från den ena till den andra och det finns inte någon som kan ge riktiga svar! Mediavinklat? Säkert, men ändå…
Det borde ju finnas en förklarig anledning till att många av de i Sverige och andra EU-länder godkända färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel och övriga tillsatser är förbjudna i vissa länder, eller?
Varför kan inte mina flickor i köket på Gärde få köpa in de råvaror som de behöver och laga maten på plats till de ca 70 portioner som ska serveras?
Eller som när Livsmedelsföretagens vd Agneta Dreber ska berätta om forskningen om cocktaileffekten...

Man tänker på sina tjejer som kommer att få i sig mängder av allt detta under sina år i skolan och eventuellt hemma även om vi alltid tillagar maten från grunden. Ha ha!
Och jag tänker på mig själv som jobbat som lärare i 12 år! Hur mycket har inte jag fått i mig…snacka om cocktaileffekt.

Men det kan ju förklara en del också!

3 kommentarer:

  1. Tycker också det är ett intressant program även om man får ta delar med en nypa salt... När jag gick på Sjugare som liten så lagade de all maten själva till oss 70 elever.. tror inte det är så längre? ändå klagade vi mycket på maten då, otacksamt, vi fattade ju inte hur bra vi hade det förrän vi kom till Gästis och fick uppleva storköket...

    SvaraRadera
  2. tur att man tillhör den äldre generationen som fick mat lagad på plats. Hoppas bara att man är 97 år och still going stron och står framför spisen och slänger ihop en lasagne.

    SvaraRadera
  3. den boken (den hemliga kocken)är RIKTIGT bra! Man får sig många tankeställare!!!!

    SvaraRadera